Böte İş İmkanları ,Olanakları - Mezun Böteli

       Hem öğretmen çalışan hem de akademik ortamlarda bulunmuş üstelik özel şirket tecrübesi de olan bir mezun olarak    "BÖTE MEZUNU NE İŞ YAPAR?" başlıklı bir yazı yazmaya karar verdim.
      Yazımda, bir BÖTE mezununun önündeki seçeneklerden bildiğim kadari ile bahsettim. Her birine kendi yorum ve deneyimlerimi kattım. İsteyen arkadaşlar alt mesajlarda ayrıca destek olabilirler, katkıda bulunabilirler.
















Bilgisayar Öğretmeni


1. sınıfta iken aslında pek az kişinin hayalidir bilgisayar yani bilişim teknolojileri dersi öğretmeni olmak. Ama son sınıfa gelince pek çok kişi fikrini değiştiriyor ve aslında biraz da macburiyetten öğretmen oluyor.

Öğretmen olabilmek için KPSS sınavina girmek gerekiyor. Sınav sonucunuza göre nokta tayini yani okul seçiyorsunuz. Bu şekilde atanırsanız 1 senelik staj doneminden sonra kadrolu öğretmen oluyorsunuz.

Kadrolu pozisyonlardan başka ayrıca [b Sözleşmeli Öğretmen [/b] pozisyonları da mevcut. Sözleşmeli öğretmen, kadrolu kadar maaş alıyor ama görevi bir ders dönemi süresince. Dönem sonunda okul yönetimi isterse görevini uzatabilir ya da sözleşmeyi fes edebilir. O yüzden biraz kritik.


İki şekilde de atanamadi iseniz, herhangi bir ilçe eğitim müdürlüğüne başvurup Ücretli Öğretmen olabilirsiniz. Müdürlük, sizi ilçedeki herhangi bir okula ya da birkaç okula atayabilir. Girdiginiz ders kadar para alıyorsunuz. Yani 5 YTL küsür. Tüm hafta boyu derse giren bir öğretmen en fazla 650-700 civari alabilir.


Özel okullarda/ dersanelerde öğretmenlik yapmak ise sanirim en zoru. Zira özel kuruluşların farklı istekleri olabiliyor. MEB okullarinda kaytarabilirsiniz ama özel okullar için aynı şey söylenemez. Maaşı ise kuruluşa göre değişebilir.


Formatör öğretmen olmak istiyorsaniz, büyük bir hayal kırıklığına ugrayabilirisiniz. Zira, pek çok okulda, daha siz gelmeden, formatörlük görevi başka branştan öğretmenlere verilmiş olabilir. Eğer şansınıza sizden daha önce başka birine formatörlük verilmemiş ise, yazıları ve ilanları takip ederek formatör olabilirsiniz. Formatörler full ekders maaş alır ve haftada en az 4 en fazla 10 saat kadar derse girebilir. Formatörlük süresi 6 aydır (1 dönem). Bu süre sonunda göreviniz uzatılabilir ya da iptal edilebilir. İptal edilirse tekrar öğretmenliğe dönersiniz. Zararınız yok yani.

Öğretmenliğin getirisi, götürüsü, bu zamana kadar çokca tartışıldı. Bu konu, yazımın kapsamı dışında. Ama şunu belirtmek gerekir: Bazen elinizden öpen bir öğrenciniz siz dünyanın en mutlu insanı kılabilir . Bazen de odunlaşmış amirleriniz sizi cileden çıkarabilir. Bence öğretmenlik deneyimini kesinlikle yaşamak gerekir. İnsana çok şey öğretiyor.


Akademik Hayat:


Akademisyen / Araştırma Görevlisi olmak istiyorsanız, daha önce de belirttiğim gibi öcelikle kendi okulunuzdaki hocalariniz ile aranızı sıkı tutmalısınız. Pek çok üniversite önce kendi mezununu alma eğilimdedir. Akademisyen olmak için mutlaka bir Yüksek Lisans - Doktora bölümüne kayıtlı olmalısınız. Akademisyen maaşı fazla değildir ve süresi en fazla 8 senedir (3 yıl yüksek lisans + 5 yıl doktora) . Doktora eğitiminiz bitince Yardımcı Doçent olabilme için bir takım şartlar var. İlgilenenler araştırabilir.

Uzman kadrosu en düşük derecedeki akademik kadrodur ve terfi (yükselme) olanağı yoktur. Maaşı ise akademisyen maaşına yakındır.

Yüksek lisans - doktora yapmak, eğer gerçekten de akademik ortamları ve kuramsal çalışmayı seviyorsanız zevkli hale gelir. Ama akademisyenlik dışındaki mesleklere mensup iseniz, yüksek lisans - doktora yapmak size çok zor gelecektir.

Eğitim Teknoloğu / Öğretim Tasarımcısı ve Yazılımcı (Programcı)


4. sınıfa geldiginiz zaman okulunuzun panosuna asılan "Eğitim Teknoloğu / Öğretim Tasarımcısı" ilanları fazlası ile ilginizi cekecektir. Bu meslekler öğretmenlikten daha cazip ve zevkli görülebilir. Aslında BÖTE bölümünün nihai hedefi de bilgisayar öğretmeni yetiştirmekten çok Eğitim Teknoloğu / Öğretim Tasarımcısı yetiştirmektir. Söz konusu firmalarda işe girebilmek için iyi bir referans hepsinden önemlisidir. Bölüm başkanının , söz konusu firmaya bir telefonu, işi almanızla sonuçlanacaktır. Bu yüzden gene hocalarla aranızı sıkı tutmak gerekebilir. Yok ben hocalarla muhattap olamam diyorsaniz, kendizine ekstradan özellikler katmanız gerek. Mesela çok iyi "Flash" biliyor olmak sizi pek çok kişinin önüne geçirir. Bazen tanıdık torpili de gerekebilir. Zira firmalar tanıdıkları kişileri işe almak isterler.

Yazılımcı olmak için yukardaki gibi bir torpil gerekmeyebilir. Ama daha fazla özellik ile donanmanız gerekecektir. Günümüzün popüler dillerinden (C Sharp, Java, Visual Studio..) birini ya da birkaçını bilmeniz ve bu alanda bir kaç proje yapmış olmanız gerekir.

Şunu özellikle belirtmek gerekir: İster öğretim tasarımcısı olun ister yazılımcı, artısını eksisini iyice tartmak gerek. Eğer bilgisayar başında uzunca bir zaman durmaktan rahatsız değilseniz, bazen bir proje için geceleyebilirim diyorsanız, sizden daha iş yapanların daha fazla maaş almasına gönlüm razı diyorsanız bu mesleği düşünebilirsiniz. Konu açılmışken işin parasal kısmına da değinelim. Maalesef bizim bölümün mezunlarına , bilgisayar mühendisleri kadar çokca para vermiyorlar. 750-800 YTL ile işe başlayabilirsiniz. Gelecekte ücretiniz artıp artmayacağı şirketin politikası ile ilgilidir.



Devlet Kurumları ve Öğretmenlikten Başka 
Görevlere Naklen Geçiş



Memurlar.neti takip ettiğiniz zaman senede bir ya da bir kaç kez kurumlara BÖTE mezunu memur talep edildiğini görebilirsiniz. MEB harici başka kurumlarda devlet memuru olarak çalışmak istiyorsanız, bir sene boyunca bu ilanları bekleyebilrisiniz. Ama dayınız yoksa kesinlikle ümitlenmeyiniz. Zira öğretmenliğin aksine diğer kurumlar sözlü mülakat da yaptığı için kesinlikle torpil gerekiyor.

Eğer kadrolu öğretmen olarak atandı iseniz, stajyerliğiniz kalktıktan sonra başka kurumlara nakil yoluyla geçiş yapabilirsiniz. Buradaki "yapabilirsiniz" kelimesi, kanunen boyle bir hakkınızın olduğunu belirtmek içindir. Zira başka kurumlara ya da MEB merkeze geçmek için mutlaka ama mutlaka torpil gereklidir.



Sonuç

Buraya kadar, mezunların önündeki seçeneklerden bahsettim. Yukardaki bilgiler tamamen benim bildiklerimdir ve %100 kesin olmayabilir. Yaptığım hatalardan dolayı öncelikle af dilerim.

Bu yazıdan sonra herkes bu başlıkta kendilerine ait deneyimlerini paylaşırsa bu konu daha da zengin hale gelecektir.

"alıntıdır"

1 yorum:

blogme dedi ki...

Bir mezun olarak tespitlerine aynen katılıyorum. Güzel, aydınlatıcı bir yazı olmuş.

Yorum Gönder